وقتی غذاهای چرب و پر از نمک سبب آلزایمر می شود

محققان در پژوهش های جداگانه ای دریافتند که غذاهای پر نمک و غذاهایی پرچرب به ویژه چربی های ترانس سبب بروز بیماری آلزایمر می شود.
 
به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل صندوق بازنشستگی کشوری، سایت انتخاب گزارش داد: یک مطالعه جدید توسط متخصصان آمریکایی انجام شده است که نشان می دهد افرادی که بیش از سایرین غذاهای چرب و پر کالری مصرف می کنند ۷۵ درصد بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به آلزایمر قرار دارند.

نیلوم تی اگارویل متخصص تغذیه در این خصوص می گوید: “این مطالعه نشان می دهد علاوه بر نتایج شناخته شده قلبی عروقی، نتایج منفی “مغزی / شناختی” متعددی نیز درباره مصرف غذاهای چرب وجود دارد. آگاروال عضو آکادمی نورولوژی آمریکایی آلزایمر در شیکاگو است.

برای اجرای این طرح، بیش از ۱۶۰۰ زن و مرد ژاپنی فاقد زوال عقل طی یک دوره ۱۰ ساله مورد بررسی قرار گرفتند. در ابتدا روی آنها آزمایش خون انجام شد تا میزان چربی ترانس آنها سنجیده شود و مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند. سپس محققان، فاکتورهای دیگری که می تواند خطر ابتلا به زوال عقل را تحت تأثیر قرار دهد ، از جمله فشار خون بالا ، دیابت و استعمال سیگار را بررسی کردند. آنها دریافتند که افرادی که دارای بالاترین سطح چربی های ترانس هستند بین ۵۲ درصد تا ۷۵ درصد بیشتر از افراد دیگر در معرض ابتلا به زوال عقل و آلزایمر قرار دارند.

چربی های ترانس به طور طبیعی در گوشت و غذاهای لبنی وجود دارند اما زیاده روی در مصرف این ماده زمینه ساز مشکلاتی جدی می شود. اسیدهای چرب ترانس مصنوعی توسط یک فرایند صنعتی ایجاد می شوند که هیدروژن را به روغن های گیاهی مایع اضافه می کند تا آنها را محکم تر کنند.

صنایع غذایی چربی های ترانس را دوست دارند زیرا تولید آنها ارزان است. علاوه بر غذاهای سرخ شده ، چربی های ترانس در خامه قهوه ها ، کیک ها ، پای ، پیتزای یخ زده ، کوکی ها ، کراکر ، بیسکویت ها و ده ها غذای دیگر فرآوری شده یافت می شوند. در مطالعه ای که توسط پژوهشگران ژاپنی انجام شده مشخص شده که شیرینی و آبنبات ها نیز حاوی مقادیری قابل توجه از چربی های ترانس هستند.

پس از تحقیقات گسترده ، ارتباط بین چربی های ترانس و افزایش کلسترول بد، سازمان غذا و داروی ایالات متحده چربی های ترانس را در سال ۲۰۱۵ ممنوع اعلام کرد. سپس سه سال به شرکتها مهلت داده شد تا از استفاده آن جلوگیری کنند. اما حتی اگر هر تولید کننده نیز مصرف ترانس را رعایت کند، بدان معنا نیست که چربی های ترانس از قفسه های مواد غذایی خارج می شوند. حتی در دوزهای کوچک ، چربی های مصنوعی ترانس هنوز هم در بیماری قلبی عروقی ، دیابت و سایر شرایط مانند زوال عقل نقش دارند.


از سوی دیگر، مطالعات اخیر محققان موسسه تحقیقاتی ویل کورنل در نیویورک نیز نشان می‌دهد رژیم غذایی پرنمک با تاثیر مستقیم بر پروتئین تاو در مغز، عامل بروز زوال شناختی و آلزایمر است.

خبرگزاری ایرنا به نقل از پایگاه خبری مدیکال نیوز گزارش داده است که مطالعات زیادی مصرف بیش از حد نمک را با تضعیف عملکرد عروق خونی مغز و زوال عقل مرتبط می‌داند. بر اساس یک مطالعه حیوانی که به تازگی صورت گرفته است، سدیم به تولید و تحریک یک پروتئین التهابی به نام IL-۱۷ منجر می‌شود و از این طریق در زوال عقل نقش دارد. این مولکول باعث کاهش تولید اکسید نیتریک می‌شود. اکسید نیتریک به اتساع عروق خونی کمک می‌کند و کاهش آن فشار خون را محدود می‌کند.

مطالعات جدید نشان می‌دهد کاهش میزان اکسید نیتریک بر میزان پروتئین تاو در مغز موثر است. تجمع بیش از حد پروتئین تاو عامل اصلی بروز آلزایمر است، بنابراین رژیم غذایی پرنمک با تاثیر مستقیم در پروتئین تاو عامل بروز زوال شناختی و آلزایمر است.

بدن به نمک نیاز دارد. یون‌های سدیم به حمل و انتقال آب در بدن کمک می‌کنند و کنترل پالس‌های عصبی را برعهده دارند. با این وجود، مصرف بیش از اندازه نمک بدن را با مشکلات جدی مواجه می‌کند.