صنایع شیر ایران و ۶۲ سال مانایی در خاطره مردم ایران

کارخانه شیر پاستوریزه تهران در ۱۲ آبان ماه سال ۱۳۳۶ رسما افتتاح و به بهره برداری رسید.

به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل صندوق بازنشستگی کشوری به نقل از پایگاه خبری صنعت غذا و کشاورزی (اگروفودنیوز)، طرح ایجاد اولین کارخانه تولید و بسته بندی شیر ومحصولات لبنی به نام کارخانه شیر پاستوریزه تهران، با دو هدف عمده کمک به بهداشت و تغذیه مردم و همچنین توسعه صنعت دامپروری کشور از طریق امضای موافقت نامه از سوی سازمان برنامه و وزارت بهداری ایران و موسسه یونیسف وابسته به سازمان ملل در سال ۱۳۳۳ پی ریزی شد.

پس از اجرای امور ساختمانی و خرید و نصب ماشین آلات و تجهیزات، کارخانه شیر پاستوریزه تهران با ظرفیت روزانه ۴۵ تن، در آبان ماه سال ۱۳۳۶ رسما افتتاح و به بهره برداری رسید.

در اولین روز بهره برداری از این کارخانه، بالغ بر ۴۸۰۰ کیلوگرم شیر خام دریافت و فرآوری شد. اولین محصولات تولیدی کارخانه تهران شامل شیر پاستوریزه در شیشه های یک دوم و یک چهارم لیتری، شیرکاکائو در شیشه یک چهارم لیتری، ماست شیشه ای یک سوم لیتری کم چرب و پرچرب، دوغ شیشه ای یک دوم لیتری، بستنی لیوانی ۱۰۰ گرمی، بستنی کیلوئی در انواع مزه ها، پنیر بسته بندی در حلب، پنیر پروسس، کره، پنیر خامه ای و کشک تولید و عرضه می شد.

احداث و راه اندازی چنین کارخانه ای نزدیک به نیم قرن پیش تحولی اساسی در صنعت دامداری و دامپروری کشور فراهم آورد و مردم را با مصرف محصولات پاستوریزه که تضمین کننده سلامت و بهداشت جامعه بود، آشنا کرد.

وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی در سال ۱۳۴۷ اساسنامه شرکت سهامی صنایع شیرایران را با زیرمجموعه سه کارخانه در تهران، تبریز و شیراز تهیه و از تصویب کمیسیون های مربوطه و مجلس وقت گذراند. در سال ۱۳۴۹ که کارخانه با افزایش شدید تولید شیرخام روبرو شد، بر اساس اهداف کارخانه و به منظور حل مشکل شیرخام دریافتی، طرح توزیع شیر رایگان در مدارس تهیه و به دولت ارائه شد که مورد موافقت قرار گرفت.

با تاسیس شرکت سهامی صنایع شیر ایران و لزوم افزایش ظرفیت کارخانه تهران، احداث واحدهای جدید آغاز و کارخانه های تولید شیر پاکتی استریل با ظرفیت ۵.۵ تن در ساعت به سال ۱۳۵۰ و کارخانه ۵۰۰ تنی و غذای کودک در سال ۱۳۵۵ مورد بهره برداری قرارگرفت.

در سال ۱۳۵۲ شرکت تهیه و توزیع شیر ایران با سرمایه بانک های صنعت و معدن و کشاورزی تاسیس شد که در کارخانه های آن با شیرخشک و کره وارداتی شیر بازساخته تولید و در بسته بندی پاکتی سه گوش به مدارس ارائه می شد.

پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی در کشور و لزوم سامان یابی کارخانه های تولید شیر و فرآورده های آن بر اساس تبصره یک ماده واحده مصوب سال ۱۳۵۸ و شورای انقلاب اسلامی، شرکت تهیه و توزیع شیر ایران با هفت کارخانه نیمه تمام شیرپاستوریزه و استرلیزه در مراکز استانها در شرکت سهامی صنایع شیر ایران ادغام شد.

با تصویت و اجرای طرح ادغام؛ ساخت، نصب و راه اندازی کارخانه ها آغاز شد که عملیات اجرایی کارخانه شیر منطقه ای کرمان به عنوان اولین کارخانه آماده بهره برداری در سال ۱۳۶۱ به پایان رسید و متعاقب آن دیگر کارخانه ها از جمله گرگان، زنجان، همدان، گیلان، خرم آباد و خوزستان راسا با همکاری کارشناسان و متخصصان توانا و متعهد کشور راه اندازی شد.

در سال ۱۳۷۹ کارخانه شیر و لبنیات پاستوریزه ارومیه نیز خریداری و به جمع کارخانه های تحت پوشش شرکت سهامی صنایع شیر ایران پیوست.

شرکت سهامی صنایع شیر ایران هم اکنون دارای ۱۶ کارخانه تحت پوشش است که تحت مدیریت هلدینگ کشاورزی، صنایع غذایی و داروئی صندوق بازنشستگی کشوری در ۱۳ استان بزرگ کشور مشغول فعالیت است.

از سال ۱۳۸۰ شرکت صنایع شیر ایران با انتخاب برند «پگاه» و معرفی آن به مصرف کنندگان، تمامی فرآورده های تولیدی خود را با این نشان به بازار مصرف عرضه می کند و واحدهای تولیدی تحت پوشش آن نیز با عنوان شرکت های شیرپاستوریزه پگاه نامگذاری شده اند.

این مجموعه صنعتی با در اختیار داشتن طیف گسترده‌ای از محصولات لبنی در داخل و خارج از کشور در حال فعالیت است. گروه اصلی مواد، در ۱۲ شاخه اصلی شیر، ماست، خامه، کره، پنیر، دوغ، بستنی، آبمیوه، پودرهای شیری، کشک، شیرخشک و محصولات پودری و نوشیدنی‌های گازدار طبقه‌بندی می‌شود.

در شرکت صنایع شیر ایران توجه به بحث تحقیق و توسعه از مهم‌ترین مباحث روز به حساب می‌آید که با هدف شناسایی نقاط قوت شرکت به منظور تثبیت آن‌ها و تبدیل نقاط قابل بهبود به نقاط قوت تشکیل شده است. این واحد در راستای برنامه بلند مدت، به توسعه و ارتقاء راندمان و دست یابی به اهداف شرکت اقدام کرده است.