متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه تهران مطرح کرد:

تغذیه و سبک زندگی سالم نقطه مقابل سرطان

دکتر احمدرضا درستی، دکتری تخصصی تغذیه و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتگوبا طبنا (خبرگزاری سلامت) درباره بروز سرطان و به مناسبت روز جهانی سرطان (چهارم فوریه) می‌گوید: در بسیاری از کتب علمی‌اعلام شده که سرطان تا ۳۹ درصد با نوع تغذیه ارتباط دارد، یعنی تغذیه ناصحیح به شدت با ایجاد سرطان ارتباط پیدا می‌کند.

او ادامه می‌دهد: این تغذیه ناصحیح را مردم می‌شناسند و می‌دانند که سرخ کردن غذاها باعث ایجاد مواد سرطان زا در غذا می‌شود، می‌دانند که استفاده از لیوان و ظروف پلاستیکی که مواد سرطان‌زا را در غذاها منتشر می‌کند. از طرفی استفاده از آب‌های آلوده دارای مواد سمی‌برای تولید غذاها یا سمومی‌ که به عنوان حشره‌کش یا به صورت غیرعادی در تولید مواد غذایی کشاورزی از آنها استفاده می‌شود می‌توانند به همراه مواد غذایی وارد بدن شده و به بروز سرطان کمک کنند.

بدغذایی و کمبود مواد لازم بدن
درستی با تاکید بر اینکه برخی از افراد دارای عادات بدغذایی مفرط هستند، اضافه می‌کند: کسانی که عادت به خوردن غذاهای نامناسب دارند و به همین دلیل آنتی‌اکسیدان‌های مناسب، سلنیوم، ترکیبات کاراتونوئیدهای گیاهی، ویتامین E که در روغن و غذاهای گیاهی وجود دارد، ویتامین B که پیش سازه ویتامین A است به اندازه کافی به بدنشان نمی‌رسند.

او تاکید می‌کند: اینها مواد غذایی مهمی‌هستند که از فعل و انفعالات غیرعادی در سلول‌ها که منجر به سرطان می‌شود جلوگیری می‌کنند و کسانی که امروزه به اندازه کافی سبزیجات کافی، میوه مناسب و غذای مناسب شامل غذاهای دریایی نمی‌خورند خطر سرطان را برای خودشان افزایش می‌دهند.

فست‌فودهای سرطان‌زا
دکتری تخصصی تغذیه و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در پاسخ به این سوال که تغییر سبک زندگی و روی آوردن به فست فودها آیا در بروز سرطان‌ها موثر است، می‌گوید: «بله همینطور است، خود فست فودها عموما از روغن‌های چندبار مصرف تولید می‌شوند که ما حتی یک بار سرخ کردن هم پیشنهاد نمی‌کنیم. فصلی یک بار افراد در خانه آن هم با روغن‌های سالم و مخصوص سرخ کردنی، سرخ کنند.

او اضافه می‌کند: روغن‌ها در فروشگاه‌های فست‌فودی معمولا از بس مورد استفاده قرار گرفته سیاه شده است و نشان می‌دهد که دارای مواد اکسیدان بسیار زیادی است و این موضوع ریسک سرطان‌زایی را افزایش می‌دهد. سبک زندگی شامل بیخوابی، نخوردن صبحانه، پرخوری و کم‌خوری و رژیم‌های چاقی و لاغری مقطعی و کم‌تحرکی مسلما تاثیر زیادی در میزان غذای دریافتی ما دارد و آن غذا دوباره به همین سیر باطل برمی‌گردد.

هشدارها را جدی بگیرید
درستی با اشاره به اقدامات مورد نیاز برای بهبود رویه تغذیه در افراد، اظهار می‌کند: اولا باید دانش خودمان را افزایش بدهیم، یعنی خیلی وقت‌ها ما فکر می‌کنیم این خطرات جزئی هستند و این خطرات دامن ما را نمی‌گیرد، گاهی مردم احساس می‌کنند که خطری وجود ندارد و هشدارهایی که داده می‌شود در واقع بزرگنمایی است.

او ادامه می‌دهد: برخی فکر می‌کنند به عنوان مثال اگر بطری آبی که خریداری کرده در فریزر قرار دهیم و ده‌ها بار استفاده کنیم یا چای و نوشیدنی‌های گرم در لیوان‌های پلاستیکی مصرف کنیم، خطری ندارند. در حالی که مردم باید با آموزش‌هایی که از طریق رسانه‌ها داده می‌شود باور کنند که این خطرات جدی هستند و برای پیشگیری از سرطان تلاش کنند.

سلامت برتر از طعم غذاست
فوق تخصص سرطان‌شناسی و خون‌شناسی اضافه می‌کند: غذایی که می‌خوریم الزاما نباید خوشمزه باشد باید سالم باشد. غذاهای سرخ شده، درست شده با گوشت قرمز یا سیب زمینی سرخ شده برای همه دلچسب است اما می‌دانیم آسیب‌های جدی‌ای به بدن وارد می‌کند.

او با بیان اینکه خوردن غذای ساده و سالم باید مورد توجه مردم قرار بگیرد، تاکید می‌کند: اگر کسی غذایی برای نهار ندارد بهتر است به نان و پنیر و خیار بسنده کند یا در مسافرت‌ها به جای خوردن غذا در رستوران‌های بین راهی که بهداشت خوبی هم ندارند بهتر است از غذای سالم و ساده‎ استفاده شود. اگر مردم کمی‌ در این بخش توجه داشته باشند می‌توانند سالم زندگی کنند.

او می‌افزاید: باید برای سلامتی‌مان وقت و هزینه بگذاریم، خیلی‌ها را دیده‌ایم که برای خریدن خودرو یا خانه خوب تلاش می‌کنند اما زمانی که از آنها درباره اینکه چقدر از برای غذا خوردند وقت می‌گذارند جواب درستی ندارند. مردم باید بازدیدی از بخش‌های سرطان داشته باشند تا آگاه شوند که سرطان می‌تواند هر کسی را گرفتار کند با رعایت خواب مناسب و تغذیه درست این خطر را به شدت کاهش دهند.

معده و سینه؛ سرطان‌های شایع مردان و زنان
دکتر صفا نجفی، فوق تخصص سرطان‌شناسی و خون‌شناسی نیز درباره وضعیت سرطان در کشور به طبنا (خبرگزاری سلامت)، می‌گوید: «براساس گزارشی که معاونت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت و درمان هفته گذشته از موارد ثبت سرطان سال ۱۳۹۴ کشور که آخرین گزارش در این زمینه همه هست، اعلام کرد که سرطان معده با ۱۷.۸ درصد فراوانی شایع‌ترین سرطان در مردان در کشور ما است.

او ادامه می‌دهد: شایعه‌ترین سرطان در زنان هم سرطان پستان است، توجه داشته باشید که از نظر شیوع سرطان ما جزو کشورهای با شیوع کم سرطان هستیم، براساس همان گزارش که گفتم ثبت سرطان در کشور با ۹۴.۴ درصد انجام می‌شود یعنی فقط ۶ درصد کل کشور هستند که موارد سرطان آنها ثبت نمی‌شود.

نجفی اضافه می‌کند: ما در بین کشورهای اطراف و خاورمیانه باز هم از کشورهایی هستیم که بهترین پوشش ثبت سرطان را داریم، به عنوان مثال در همین موارد ثبت سرطان در سال ۹۴ وقوع موارد جدید سرطان پستان در کشور در سال حدود ۲۰ هزار نفر است یعنی ما در حدود ۲۰ هزار نفر در سال افزایش سرطان پستان داریم که بر آمار موجود افزایش می‌یابد. اینک پس از تصادفات مقام دوم را سرطان در علت مرگ و میر دارد.