اکبر شیرمحمدی
توضیح درباره بازتاب‌های مصاحبه مدیرکل فنی صندوق بازنشستگی کشوری:

احکام همسان‌سازی بازنشستگان بر اساس ۹۰درصد حقوق شاغلان صادر خواهد شد

مدیرکل فنی صندوق بازنشستگی کشوری در یک برنامه زنده رادیویی، توضیحاتی در خصوص چالش های پیش روی صندوق بازنشستگی و همسان سازی ۹۰ درصدی حقوق بازنشستگان این صندوق با شاغلان ارائه کرد.

به گزارش اداره‌کل روابط عمومی و امور بین‌الملل صندوق بازنشستگی کشوری، اکبر شیرمحمدی، مدیرکل فنی صندوق بازنشستگی کشوری، که در مصاحبه با برنامه «گفتگوی اقتصادی» درباره صندوق‌های بازنشستگی و چالش‌های پیش روی آنها سخن می‌گفت؛ در بخشی از اظهارات خود درباره روند اجرای طرح همسان‌سازی گفت: «دولت فرمول مربوط به چگونگی افزایش حقوقها را از ابتدای مهرماه امسال تنظیم می‌کند و منتظریم که خبر افزایش حقوق بازنشستگان معادل  ۹۰ درصد حقوق شاغلان را بشنویم».

بنابراین گزارش، صندوق بازنشستگی کشوری طبق جداول و ابلاغیه‌ای که از سوی سازمان برنامه و بودجه صادر خواهد شد؛ طبق توضیحات سازمان برنامه و بودجه کشور بر اساس ۹۰ درصد حقوق شاغلان، احکام همسان‌سازی را تدوین خواهد کرد.

چالش‌های جدی صندوق بازنشستگی کشوری
اما مدیرکل فنی صندوق بازنشستگی کشوریدر این مصاحبه با رادیو گفت‌وگو، نکات مهمی را درباره چالش‌های این صندوق بیان کرد که کمتر مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت.

اکبر شیرمحمدی گفت: صندوق بازنشستگی کشوری به‌عنوان یک صندوق بیمه‌ای و در قالب نظام‌‌های بازنشستگی تعریف شده است. این صندوق‌‌ها باید وظایف و تعهدات خود را در چارچوب بیمه ای و با دریافت کسور بازنشستگی و سرمایه گذاری انجام دهند.

وی یادآور شد: با تصویب قانون اصلاح ماده ۷۴ قانون استخدامی کشور در سال ۵۳ حدود ده سال سنوات بازنشستگی به عنوان خدمت ارفاقی کارکنان ایجاد شد و بزرگترین لطمه را به نظام بازنشستگی کشور وارد کرد و البته قوانین حمایتی نیز تعهدات صندوق را بیشتر کردند.

مدیرکل فنی صندوق بازنشستگی کشوری درباره وضعیت شاخص‌‌های مالی و درآمدی صندوق‌‌های بازنشستگی اظهارکرد: در حال حاضر شاخص پوشش حمایتی ۰,۷ دهم درصد است به این معناکه به ازای هر نفر بازنشسته کمتر از یک نفر کسور پراختی وجود دارد و این موضوع بزرگترین لطمه را به منابع ورودی صندوق‌‌های بازنشستگی می‌زند.

شیرمحمدی تصریح کرد: کسورات بازنشستگی که در حال حاضر از کارکنان شاغل دریافت می‌شود پاسخگوی کمتر از ۲۰ درصد پرداخت حقوق بازنشستگان صندوق بازنشستگی بوده و سرمایه‌گذاری‌‌های صندوق‌‌های بازنشستگی کشوری هم کمتر از پنج درصد پرداختی‌‌های حقوق بازنشستگان را جوابگوست ضمن اینکه وابستگی این صندوقها به بودجه عمومی نیز بیشتر از ۷۵ درصد پرداختی ماهیانه این صندوق‌‌ها را جبران می‌کند.

این مقام مسئول درباره مطالبات صندوق‌‌های بازنشستگی از دولت گفت: آثار مالی که به خاطر قوانین و مقررات موجود بر این صندوق‌‌ها تحمیل شده عدد بسیار بزرگی است؛ بطوری که صندوق‌‌ها به شدت وابسته به بودجه عمومی شدند.

افزایش حقوق منطقی در مورد بازنشستگان منطقی اعمال نشد
شیرمحمدی درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان اظهارکرد: برخلاف حقوق شاغلان که افزایش متناسبی داشته، اما متاسفانه این افزایش در مورد بازنشستگان منطقی اعمال نشد. حقوق بازنشستگان در اوایل سال فقط یک افزایش عمومی پیدا کرد و دولت هم برای جبران این نقیصه فرمول مربوط به چگونگی افزایش حقوقها را از ابتدای مهرماه تنظیم می‌کند و در صورت ابلاغ به صندوق در اولین فرصت این احکام صادر خواهد شد.

وی با بیان اینکه «افزایش سن امید به زندگی در دنیا باعث افزایش سن بازنشستگی می‌شود»، گفت: میانگین سن بازنشستگی در دنیا حداقل ۶۰ سال است اما در کشور ما این سن ۵۲ سال است. اگر سن و سابقه و محاسبه حقوق بازنشستگی تغییر اساسی می‌کرد، الان صندوق‌‌های بازنشستگی کمتر با مشکلاتی از جمله پرداخت تعهدات مواجه بودند.

شیرمحمدی با بیان اینکه «مزایای سخاوتمندانه در صندوق‌‌های بازنشستگی ایران در دنیا نظیر ندارد»، گفت: مثلا فرزند دختر در صورت طلاق گرفتن حمایت می‌شود و از خانم ۷۰ ساله ای هم که طلاق می‌گیرد حمایت می‌شود و همین مسائل مدت تعهدات صندوق‌‌های بازنشستگی را افزایش می‌دهد.

ضرورت اصلاحات ساختاری در صندوق‌های بازنشستگی
مدیرکل فنی صندوق بازنشستگی کشوری اصلاحات ساختاری از جمله کوچک کردن صندوق‌‌های بازنشستگی را ضروری خواند و تصریح کرد: صندوق‌‌ها دیگر از اداره کردن خود عاجز شده‌اند؛ لذا حتما باید به جایگاه صرفا پرداخت‌کننده حقوق بازنشستگان تبدیل شوند و دریافت کسورات بازنشستگی هم مستقیما در مسیر سرمایه گذاری‌‌های پایدار و مطمئن قرار گیرد.

وی تأکید کرد: اگر تعهدات صندوق‌‌های بازنشستگی منطبق با منطق و قانون و اصول بیمه ای باشد، قطعا تعهدات صندوق در بحث حمایت هم منطقی‌تر خواهد شد و البته که این موضوع نیازمند تأمین منابع پایدار است.

شیرمحمدی در پایان این گفت‌وگو از مجلس و نهادهای ذیربط درخواست کرد که دست صندوق بازنشستگی را بگیرند و برای حل مشکلات آینده این صندوق‌‌ها اقدام کنند.