معرفی و پیشینه

به استناد اساسنامه صندوق بازنشستگی کشوری، این سازمان موسسه‌ای بیمه‌ای، دارای شخصیت حقوقی مستقل و وابسته به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است که مسئولیت اداره امور صندوق بازنشستگی مستخدمان مشمول مقررات بازنشستگی کشوری را با رعایت مقررات استخدامی مربوط عهده‌دار است .

 

عمده مشمولین مقررات بازنشستگی کشوری عبارتند از :
مستخدمین رسمی مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری
مستخدمین رسمی مشمول آئین‌نامه استخدامی اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی
قضات قوه قضائیه و دادگستری مشمول مقررات استخدامی قضات
مستخدمین رسمی (کادر سیاسی) وزارت امورخارجه مشمول مقررات استخدامی وزارت امورخارجه
مستخدمین ثابت شهرداری‌های سراسر کشور به استثناء شهرداری تهران .
مستخدمین پیمانی دستگاه‌های اجرایی (متقاضی استفاده از مقررات بازنشستگی و وظیفه صندوق بازنشستگی کشوری)
خویش‌فرمایان (مستخدمین بازخریدی وزارت راه وترابری و ماده ۱۴۷ قانون برنامه چهارم توسعه)


  • پیشینه

صندوق بازنشستگی کشوری از سازمان‌های باسابقه کشور از زمان نوسازی دستگاه بروکراسی دولت در سده اخیر محسوب می‌شود. هسته نخستین تشکیل صندوق بازنشستگی کشوری بیش از یکصد سال قبل شکل گرفت و آرام‌آرام به نهادی تعیین‌کننده در نظام دیوان‌سالاری کشور تبدیل شد. نخستین اقدامی که می‌توان آن را زمینه‌ساز و آغازگر شکل‌گیری صندوق بازنشستگی کشوری دانست، به سال ۱۲۸۷ و تصویب «قانون وظایف» در مجلس اول مشروطه برمی‌گردد. بر اساس این قانون، کارمندان دولت مشمول «پرداخت حقوق بازنشستگی و وظیفه» شدند. نظام بازنشستگی کارمندان دولت طی ۱۴ سال پس از آن تاریخ بر اساس قانون وظایف ساماندهی و اجرا می‌شده است؛ اما در آذرماه ۱۳۰۱ «قانون استخدامی» به تصویب می‌رسد که در اجرای فصل چهار و پنج این قانون، دایره‌ای با عنوان «دایره تقاعد» در وزارت مالیه وقت تشکیل و مامور اجرای وظایف مربوط به بازنشستگی کارکنان دولت می‌شود. این دایره ابتدا بخشی از اداره‌کل حسابداری وزارت مالیه بود؛ اما بعدها زیر نظر اداره‌ل کارگزینی آن وزارتخانه قرار گرفت. در قانون استخدامی (مصوب ۱۳۰۱) سن بازنشستگی اجباری ۷۰ سال تعیین شده بود و منابع لازم از محل «پنج درصد مقرری ماهانه کارکنان دولت به‌علاوه مقرری ماه اول ورود به خدمت و همچنین، مبلغ ماه اول اضافه مقرری‌های بعدی» تامین مالی می‌شده است. نقطه عطف بعدی در مسیر شکل‌گیری نظام بازنشستگی کارکنان دولت، در سال ۱۳۱۳ رقم خورد. در این سال با تصویب «قانون دانشگاه» دایره تقاعد به اداره و پس از مدتی به «اداره‌کل بازنشستگی» تغییر نام داد.

اما یکی از مهمترین مقاطع شکل‌گیری نظام بازنشستگی در ایران به تصویب قانون استخدام کشوری در ۳۱ خردادماه ۱۳۴۵ بازمی‌گردد. به موجب ماده ۷۰ این قانون، اداره‌کل بازنشستگی با کلیه دارایی و موجودی صندوق بازنشستگی و اسناد و اوراق و بودجه و تعهدات خود از وزارت دارایی منتزع و تابع سازمان اموراداری واستخدامی کشور شد و براساس اصلاحیه ماده مذکور از اول سال ۱۳۵۴ صندوق بازنشستگی کشوری به صورت موسسه‌ای مستقل وابسته به سازمان اموراداری و استخدامی کشور تشکیل شد. با ادغام سازمان‌های امور اداری و استخدامی کشور و برنامه‌وبودجه در تاریخ ۱۱/۱۲/۱۳۷۸و تشکیل سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، صندوق بازنشستگی کشوری نیز یکی از موسسات تابعه این سازمان شد. با تصویب قانون نظام جامع رفاه وتامین اجتماعی در تاریخ 1383/2/21 و به موجب تبصره ۲ ماده ۱۷ این قانون، صندوق بازنشستگی کشوری از سازمان مدیریت‌وبرنامه‌ریزی کشور منتزع و تابع وزارت رفاه وتامین اجتماعی شد و توسط صندوق بازنشستگی کشوری اداره می‌شود. با ادغام وزارتخانه‌های «تعاون»، «کار و امور اجتماعی» و «رفاه و تامین اجتماعی» در سال ۱۳۹۰ و تشکیل وزارتخانه «تعاون، کار و رفاه اجتماعی»، صندوق بازنشستگی کشوری هم به‌عنوان نهادی تابع وزارتخانه جدید تعریف شد.

 

  • مدیران عامل، روسا و سرپرست‌های صندوق بازنشستگی کشوری از ابتدای تاسیس تاکنون 
ردیف نام و نام خانوادگی دوره مدیریت مدت مدیریت (ماه)
۱ منصور کاشانیان فروردین ۱۳۵۴ تا بهمن ۱۳۵۵ ۲۲
۲ ابراهیم تاج‌بخش بهمن ۱۳۵۵ تا خرداد ۱۳۵۶ ۵
۳ الیه ماریوسف‌آده خرداد ۱۳۵۶ تا خرداد ۱۳۶۰ ۴۸
۴ منصور زارعی خرداد ۱۳۶۰ تا شهریور ۱۳۶۰ ۳
۵ محمد ذهبیون شهریور ۱۳۶۰ تا اردیبهشت ۱۳۶۲ ۲۰
۶ سیدحسین کربلایی تفتی اردیبهشت ۱۳۶۲ تا آذر ۱۳۶۹ ۹۱
۷ عزت‌الله دهقان آذر ۱۳۶۹ تا آبان ۱۳۷۳ ۴۷
۸ محمود اردکانی آبان ۱۳۷۳ تا آبان ۱۳۷۶ ۴۸
۹ سیدعبدالحسین ثابت آذر ۱۳۷۶ تا آذر ۱۳۸۶ ۹۶
۱۰ حسینعلی ضیایی آذر ۱۳۸۴ تا تیر ۱۳۸۶ ۱۹
۱۱ محمدابراهیم طوبایی تیر ۱۳۸۴ تا دی ۱۳۸۸ ۵۴
۱۲ فرید اجلالی دی ۱۳۸۸ تا اسفند ۱۳۸۸ ۳
۱۳ ایراندخت عطاریان اسفند ۱۳۸۸ تا مهر ۱۳۹۳ ۵۵
۱۴ محمود اسلامیان مهر ۱۳۹۳ تا آبان ۱۳۹۶ ۳۷
۱۵ ابراهیم صادقی‌فر آبان ۱۳۹۶ تا بهمن ۱۳۹۶ ۳
۱۶ جمشید تقی‌زاده بهمن ۱۳۹۶ تا فروردین ۱۳۹۸ ۱۵
۱۷ میعاد صالحی فروردین ۱۳۹۸ تا مرداد ۱۳۹۸ ۵
۱۸ نعمت‌الله ایزدی مرداد ۱۳۹۸ تا بهمن ۱۳۹۸ ۶
۱۹ اکبر افتخاری بهمن ۱۳۹۸ تا شهریور ۱۴۰۰ ۲۰
۲۰ محمد اسکندری شهریور۱۴۰۰ تا آبان ۱۴۰۱ ۱۴
۲۱ نعمت الله ترکی آبان ۱۴۰۱ تا مهر ۱۴۰۲ ۱۰
۲۲ مهدی مسکنی مهر ۱۴۰۲ تا آذر ۱۴۰۳  ۱۴
 23  وحید محمودی  آذر ۱۴۰۳  -