راز پروانه و انگشتر روز نوشتهای آزاد مولفین از تلاش سه ساله آنها برای معرفی ابوالفضل ابوالفضلی شهید دفاع مقدس و ارائه گزارش از عملیات خیبر در دوران دفاع مقدس است.
کتاب در قالب کلی گزارش کار شخصی به روایت اول شخص و در ماهیت تاریخ نگاری شفاهی بر پایه (مصاحبه های باز عمیق) است.
مولفین راز پروانه و انگشتر در برقراری ارتباط صمیمی و جلب اعتماد و نفوذ انبان خاطرات شخصی سالهای دور بازیگران روایتش بخوبی به مهارتی دست یافته و توانسته اند گوشه گوشه و جزئیات روشنی از حوادث و وقایع سال ها و سوژه های مدنظر خود را از اعماق ذهن ایشان بیرون بکشد و در معرض بگذارند. تصویر سازی از بافت شهری دهه پنجاه شمسی شهر کاشان مصداق این مدعا و تصویرسازی از منطقه عملیاتی خیبر از نمونه های خوب دیگر آن است. زبان روایت در راز پروانه و انگشتر ساده و بی تکلف است و از لفاظی های پرطمطراق و فنون ادبی پیچیده دوری میکند.
کتاب، روایتی از سفر معنوی مولفین در پی راز ماندگاری شهید (ص ۱۰۱) است. مولفین این کتاب برای خاطرات آدمها ارزش زیادی قائلند و آنچنان که ابراز می نمایند؛ خاطرات آدمها خیلی ماندگارتر از خانه هایشان است. (ص ۱۳۱) مولفین راز پروانه و انگشتر از ابراز دریافته ها و نقطه نظرات ارزشی خود ابایی ندارند و هر جا فرصتی بیابند؛ به ابراز آن میپردازند برای نمونه آنها در جایی، شهید را آبروی محله مینامند (ص۲۰ ) و در جایی ابراز مینمایند که در زندگی هر شهید، راز و رمزی نهفته است و باید برای هر ،شهید کتابی جداگانه نوشت(ص ۲۰) جایی می نویسند که شهید عزادار نمی خواهد رهرو واقعی می خواهد(ص ۱۸۶) ودر جای دیگری، فقرا را به خدا نزدیک تر توصیف میکنند(ص ۱۵۳).
مولفین در جریان روایتشان از فقر ، تصویر برجسته و درشتی ارائه مینمایند و با توصیف همراه با جزئیات لازم طعم تلخ آن را به خواننده می چشانند.
کتاب، شرح سفر معنوی مولفین به دنیای شهید و شهادت و گذری به احوال شهیدان دفاع مقدس و اوضاع روحی مادران آنان است.
این کتاب، تاریخ نگاری شفاهی عملیات خیبر از شاهدان و حاضران آن مسیر است و روایتی تکان دهنده از این عملیات به دست میدهد و این تلخی را خیلی عمیق و سوزنده بر استخوان او می نشاند.
مولفین راز پروانه و انگشتر خواننده را در سفری از کاشان سال ۱۳۴۴ هـ.ش بـه منطقه عملیاتی خیبر سال ۱۳۶۲ هـ.ش در خوزستان میبرند و در این مسیر، ابتدا او را در کاشان با یکی از شهدای عملیات خیبر آشنا میکنند و سپس خواننده را با شناخت وسیعی که از شهید شاهد این حادثه دریافت کرده با صحنه های مهیب عملیات خیبر مواجه نمایند و بدین روش به او عمق فاجعه را می نمایانند.(بخشی از مقدمه)