پژوهش حاضر چکیده ای از جایگاه ،اجتماعی ،فرهنگی، اقتصادی، سیاسی،نظامی و … کشور امارات عربی متحده است که شامل یک فصل مقدماتی تحت عنوان نگاهی به خلیج فارس به منظور ورود به گفتار اصلی بیان گردیده که خلیج فارس را از لحاظ ساختار جغرافیایی و طبیعی پهنه و حدود آب و هوا، منابع طبیعی ارزش نظامی بندرها و جزیره ها نام و پیشینه تاریخی و سیاسی مورد بررسی قرار میدهد.
فصل دوم تحت عنوان ساختار جغرافیایی تاریخی سیاسی و اجتماعی امارات عربی متحده با ارائه پیشینه تاریخی تقسیمات سیاسی و شیخ نشینهای ابوظبی، دوبی ،شارجه ،عجمان ام ،القوین رأس الخیمه فجیره و نقش قواسم و قبیله بنی یاس که در ترکیب اجتماعی تاریخی و سیاسی امارات متصالحه نقش مؤثری داشته اند عنوان گردیده در پایان این فصل سازمانهای اداری سیاسی و قانون اساسی و ترکیب جمعیت بحث شده است.
فصل سوم چگونگی چیرگی بریتانیا را در منطقه خلیج فارس تا سده ۲۰ م و روابط امارات عربی متحده با کشورهای استعمارگر را در همین شده و به ویژه پس از پایان جنگ جهانی دوم مورد بررسی قرار میدهد سپس طرح تشکیل فدراسیون امارات عربی متحده و شورای همکاری خلیج فارس و چگونگی عملکرد آنها را مورد گفتگو قرار داده است.
در این فصل واحه بوریمی از نظر جایگاه جغرافیایی حدود و پهنه بررسی شده و سپس به اختلافات به وجود آمده بر سر این واحه بین امارات عربی متحده و دیگر کشورهای منطقه خلیج فارس اشاره دارد همان گونه که اشاره شد پس از به استقلال رسیدن امارات عربی متحده روابط آن با غرب رنگ و جلوه دیگری به خود گرفته و به دنبال آن نقش سازمان ملل متحد در به استقلال رسیدن امارات عربی متحده مورد کنکاش قرار گرفته است.
در این فصل جستار بسیار مهم که به دنبال تحریکات مشکوک سیاسی در منطقه مطرح شده است ادعای واهی امارات عربی متحده بر جزایر تنب بزرگ تنب کوچک و ابوموسی و بررسی ریشه این اختلافات نیز عنوان گردیده است لازم به یادآوری است که در این فصل پیشینه تاریخی این جزایر نیز مورد توجه قرار گرفته که امیدوارم مورد توجه دانش پژوهان و دانشجویان عزیز قرار گیرد و از آن استفاده فرمایند.
در فصل چهارم درباره ساختار ،سیاسی ،اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و نظامی امارات گفتگو شده که تقریباً آگاهیهای تازه ای را ارائه میدهد.
فصل پنجم تحت عنوان امارات عربی متحده و همسایگان به جستار پیرامون جایگاه کنونی امارات عربی متحده و چگونگی پیوند با کشورهایی چون عمان ایران قطر، مصر، عربستان سعودی و بحرین … پرداخته است. امید است گفتار این فصلها در شناخت و ایجاد کشور امارات عربی متحده سودمند باشد.