در هیاهوی پر زرق و برق و پر سرو صدای موسیقیهای جدید با عناوین مختلف همچون پاپ و راک و جاز و غیره و همچنین در دوران هجمه ی بی قید و شرط به روز رسانی موسیقیهای مناطق مختلف ایران توسط جوانان جویای نام پرداختن و ساخت و پژوهش در حیطه موسیقی های محلی و مقامی لذتی دارد وصف ناشدنی. موسیقی محلی و مقامی تالش که جزو غنی ترین و قدیمی ترین مقامهای موسیقیایی فلات ایران و حتی جهان می باشد از این مقوله مستثنی نیست. ساختار موسیقی تالش بر گرفته از آداب و سنن و احوالات جوامع بومی و محلی آنست و این احوالات در بر گیرنده مواردی همچون کار و تالش در مزارع گذر از ییلاق و قشلاق دامداری و کشت و زرع ، مراسم مذهبی و آیینی ، قدردانی از اسطوره های پهلوانی و قهرمانی ایثار و از خودگذشتگی و آیینهای جشن و سرور می باشد. بنابر این نام موسیقی ( محلی و مقامی ) تالش بر روی آن حک شده است و باید در حفظ و گسترش آن بکوشیم.
اینجانب طی سالها حضور در حوزه موسیقی محلی و مقامی تالش و تات آثاری ساخته ام که تعدادی از آن را در این کتاب و کتب دیگر آورده ام در حفظ و اشاعه موسیقی تالش تمام تلاشم را نموده ام و سعی کرده ام تا ساختار آنرا حفظ کنم. آهنگهای من نه تکرارند نه تقلید بلکه همه را خلق کرده ام. جلد اول کتاب من با نام دیگری در سال ۹۲ منتشر شد که پس از ایجاد تعدادی کانال و صفحات مجازی به همان نام به دلیل تشابه اسمی تغییر رویه دادم و نامهای جدیدی را برای کتابهای بعدی خود برگزیدم. همچنین دارای چندین ساعت فیلم پژوهشی از عنبران تا شفت و فومنات و رودبار و رستم آباد و از آستارا تا باکو در زمینه آواها و نواهای تالش و تات می باشم که از آنها الهام میگیرم و گفتنی است در این زمان که کتابم منتشر میشود بیشتر افرادی که از سال ۷۰ مورد تحقیق قرار گرفته اند در قید حیات نیستند.
هدف از آوردن اشعار شاعران عزیز در کنار نتهای موسیقی این بوده که علاقه مندان در اجرا و استفاده دسترسی به شعر داشته باشند و مهمتر از آن به حفظ و گسترش زبان تالشی کمکی کرده باشد. از همه شاعران گرامی که نامشان در این کتاب آمده است تشکر میکنم و نیز امیدوارم چاپ سری کتابهای آهنگهای من در ماندگاری ملودیها و واژگان اصیل تالشی کمک کند
- آهنگساز و نویسنده: مهراب مسرور