این کتاب در یک نگرش اجمالی به نقش اسلام و جایگاه مسلمانان در اروپای امروز و نیز میزان تأثیر گذاری مسلمانان مهاجر در روند تحولات داخلی و سیاست خارجی کشورهای اروپایی می پردازد.
نویسنده در این کتاب بر این باور است که قرائن موجود در جوامع اروپایی چنین نشان می دهد که پدیده مهاجرت به طور کلی، آنهم از نوع غیر قانونی آن ، یکی از مؤلفه های مهم و پیچیده در فرآیند تحولات فرا روی اروپای متحد است. منتهی نگاه و تعامل مجموعه اروپا به این پدیده بعضا بعنوان یک معضل که ثبات،آسایش و هویت اروپا را تهدید می کند می نگرد. روند مهاجرت چه از نوع قانونی و یا غیر قانونی آن با توجه به موقعیت جغرافیائی، جمعیت و اوضاع اقتصادی کشورهای اروپائی یکسان نیست . ضمن اینکه بهرحال نگاه امنیتی ، نژادی و مذهبی را نیز می بایست به این دغدغه هاافزود.
رشد پدیده مهاجرت که باعث افزایش چالش ها شده ، اغلب اوقات از دید یک شهروند اروپایی به عنوان یک تهدید به شمار می رود . بخصوص اینکه این مهاجر، مسلمان باشد . علاوه بر این مساله ، القاء ترس از اسلام و مسلمانان از طریق پخش تصاویر موهوم وجعلی و به اصطلاح اسلام هراسی غرب به جریانی پیچیده و غیر منتظره از دید مردم اروپا از یک سو و به عنوان عاملی در پدیده بروز تروریسم از دید دولتمردان اروپا ارزیابی می شود که البته این نحوه نگرش نیز همواره از سوی احزاب دست راستی و ایضا مخالف مهاجرت به مردمشان نیز القاء می گردد و باعث پیروزی چنین احزابی در انتخابات کشورشان می گردد .
بنابراین تلقی و نوع دیدگاه کشور میزبان به پدیده مهاجرت از یک سو و میزان تمایل مهاجران به سازگاری و پذیرش هویت جدید از سوی دیگر، از مؤلفه های مهم و محوری است که در این مجموعه مؤلف سعی در بررسی آن دارد .
فهرست کتاب:
در این کتاب نویسنده با بهره گیری ازمنابع مختلف وتحقیق میدانی تلاش نموده است در سرفصل های جداگانه به واکاوی علل و انگیزه های مهاجرت در جوامع امروز بپردازد و در ارزیابی موردی بروز این پدیده باشد که آیا مهاجرت فرآیندی است که مهاجر درجستجوی معاش و بقاء است یا اینکه بدنبال تحقق آمال و آرزوهای فردی است. این موارد با کنکاشی برمقوله هویت و مهاجرت از دیدگاه فلسفه غرب ،اختلاف نظر و نگرش متفاوت مهاجران به کشور مبداءاز دیدگاه قومی،نژادی و مذهبی و معضل تطبیق دو فرهنگ متضاد بعنوان چالشی ناخواسته در جوامع غربی مورد بررسی قرار گرفته است . در ادامه این بحث نویسنده به نگرانی اروپا از رشد پدیده مهاجرت و گسترش ایدئولوژی اسلام در آن قاره اشاره نموده وبه نقش اسلام و جایگاه مسلمانان در اروپای امروز و نیز به میزان تأثیر گذاری مسلمانان مهاجر در روند سیاست خارجی کشورهای اروپایی می پردازد . در فصول بعدی کتاب مؤلف به مقولاتی مثل تخیل یا واقعیت بودن هراس اروپا از مهاجرین مسلمان، علل و جنبه های آسیب شناسی نگرانی اروپا از حضورمهاجران ، نگاه متفاوت اروپا به مقوله دین وتبعیض دینی در بین مهاجران ، کاهش جمعیت اروپا ورشد سریع جمعیت مسلمانان مهاجر بعنوان عامل نگرانی غرب و منافع و مضار مهاجران برای اروپاو در نهایت به مقوله پدیده مهاجرت و چالشهای اروپای متحد ، می پردازد . در خاتمه نویسنده نگاهی دارد به اینکه آیا قوانین جدیدمهاجرتی اروپا، راهبردی سیاسی است یا حل یک معضل اجتماعی و نهایتا اینکه راهبردهاو اولویتهای رویکرد تازه اروپا به پدیده مهاجرت چیست.